Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Плащане на мита при покупка на стоки от страни извън ЕС
МнениеПубликувано на: 26 Яну 2010, 10:50 

Здравейте, открих тази тема понеже това е нещо ново - макар и не неочаквано понеже сега сме член на едно голямо икономическо семейство и очевидно трябва да се съобразяваме с общи регулации и тем подобни. Не мога да кажа че съм супер активен в ebay но от известно време започнах да си пазарувам доста често различни стоки понеже определено по този начин си излизат сравнително по-евтино отколкото ако се купят от местен магазин. Да не говорим че някои стоки не се и предлагат като цяло на нашия пазар. Миналата семица научих че от началото на тази година вече трябва за всяка покупка извън територията на ЕС да се заплаща митнически налог преди стока да бъде освободена от пощата. Това лично мен безкрайно ме ядоса понеже освен че се оскъпява стоката трябва човек да ходи и да се занимава с дребни бюрократични щуротии да се разкарва по митници и не знам си какво. Примерно аз съм от Бургас - работя редовна смяна в Сл.бряг и никак не е удобно за всяко получаване на стока от чужбина да ми се налага да се извинявам за закъснение за работа че да мога да ходя "лично" до митниците за плащане на такса че и до пощата след това. Интересно ми е от къде на къде това трябва да важи за такива покупки на дребно, а не примерно за търговци които си внасят крупно стоки от чужбина като при тях очевидно държавата би имала интeрeс да събира мита. Тази тема по скоро трябва да се дискутира със съответно министерство и прочие, но мен главно ме интересува какъв е опита с това на други зарибени по он-лайн пазаруването. Налага ли се за всяка покупка да се разхождам до митницата за да си плащам за един мижав панталон или маратонки преди да си ги взема от пощата? Не съм изцяло сигурен дали е такава процедурата но мисля че при едно такова положение е редно тя да бъде оптимизирана и улеснена за обикновените копувачи понеже иначе директно би довело до отказване от пазаруване. Искам да кажа че надали има и 20% от неща които да ме интересуват от ebay и тe да се предлагат от продавачи от Европа; по-скоро съм насочен към пазаруване от US и Китай. Разбира се от митница Бургас са много услужливи като почти всяка държавна структура при искане на информация и ме прехвърляха на няколко номера никой от които не отговориха на позвъняването. Ако трябва и да ходя да им плащам на ляво на дясно тогава ще стане както се вика "хасъл" забавно. Кажете мнения.

Профил Изпрати  

Заглавие: Re: Плащане на мита при покупка на стоки от страни извън ЕС
МнениеПубликувано на: 28 Яну 2010, 17:40 
Администратор

Подробностите за дължимите данъци се обсъждат в тази тема (не само за регулациите от начлото на тази година, но и за от преди това), прегледай какво има дискутирано вече в нея: http://pazaruvane-online.com/forum/viewtopic.php?f=12&t=23

Профил WWW  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа